Kísérleti laborunkban van tehát egy alap Bagoly, egy Gemenc whiskey-s hordóban érlelt Bagoly és egy palack 0046-os Gemenc whiskey. A gyakorlati vizsgálatot először elméletben alapozzuk meg. A Bagoly egy baltic porter, amit a Balkezes főz. A baltic porterről annyit érdemes tudni, hogy az Európa észak-keleti részébe importált brit imperial stoutok sikere motiválta a helyi, főleg lagerekben utazó sörfőzőket a típus megalkotására. Ők ezt természetesen nem így élték meg, egyszerűen csak főzni akartak egy jó erős fekete sört, ami felveszi az importált konkurenciával a versenyt. Ez sikerült annyira jól, hogy önálló kategóriává alakult: erős, összetett, pörkölt ízekben gazdag fekete sör. Ezek a sörök elég strapabírók ahhoz, hogy ne csak túléljenek némi hordós érlelést, de onnan megerősödve, újabb ízekkel felvértezve kerüljenek elő. A Gemenc whiskey a bourbonök hagyományát követi. Fontos különbség, hogy az érlelés nem amerikai, hanem zempléni tölgyfa hordóban történik. Ez tényleg fontos, a bourbonök jellegzetes ízét az ottani tölgy nagyon erősen befolyásolja, amitől a magyar erősen eltér. Így a Gemenc whiskey-k igazán különlegesek és egyediek. És a használt hordóik is. A 0046-os kód azt jelenti, hogy a cefrébe 40% árpa és 60% kukorica került.
A hordós érlelés hatása már ránézésre látszik, tönkreteszi a sör habját. Pedig a gemencit töltöttem ki másodjára, hogy valami minimális esélye azért legyen, de nem nagyon tudott élni vele. A sör az érlelés közben nem csak ízanyagokat vesz fel a fából, hanem oxidálódik is. Ez valamiért nem nagyon tesz jót a habjának. Ennyi talán az esztétikáról elég is. Ha beleszagolunk a két söröspohárba – a whiskey-t még hagyjuk! -, elég nyilvánvaló a különbség. Először is az alap változat illata sokkal tisztább. Elsősorban pörkölt, kávés, csokis illatok, és hiába a tisztán dolgozó lager élesztő, az ereje miatt egy kis édes, aszaltgyümölcsös réteg azért ott lebeg a háttérben. A hordóérlelt változat, bármennyire is nem tipikus whiskey a Gemenc, elég jellegzetesen whiskey-s hordóra emlékeztet: a csokis-kávés alap tetejére jön egy édes, enyhén mazsolás tejszínkrém. Viszont a bourbontól megszokott vanília és karamell nincs jelen. Ha ezen a ponton beleszagolunk a párlatba, elsőre elég meglepő lesz. Logikusnak tűnne, ha a két illat különbségét kapnánk, de a világ szerencsére jóval bonyolultabb, mint kettő meg kettő. De ha kitartóan szaglászunk, azért felismerjük a whiskey-ben is ugyanazokat az aromákat, de kicsivel hátrébb, valahol a fűszeresen csípős alkohol meg az ázott gabonaszemek hátterében. És ha már egyszer felismertük, utána már annyira nyilvánvaló, hogy nem is értjük, mit kellett ezen ennyit elemezni.
A hosszú előjáték után végre jön az első korty. Az alap Bagoly az illatának megfelelően tiszta. Komoly, pörkölt malátás keserűség, egy kevés édessel. Étcsoki, nagyon krémes, minimálisan cukrozott étcsoki. Az illatában megbúvó gyümölcsösségből csak annyi marad, amit egy csoki ízének a leírására használnánk. De most sört írunk le, így marad a csoki. A hordós változat édesebb, krémesebb, gyümölcsösebb és még az az ázott gabona is előkerül, ami a whiskey-ben a hordós illatokat próbálta elfedni. Egy whiskey-s trüffelkrém, amiben az édességet nem feltétlen a cukrok, inkább csak az édességet megidéző desszertes aromák okozzák. Az oxidáltsága nem fordul fanyarba, még csak gyümölcsösen savanykásnak sem nevezném. A baltic porter eggyel tisztább alap, mint az imerpial stout. Ilyenkor érdemes inni egy kortyot az alapból, csak hogy ne felejtsük el, honnan jöttünk. Ugye, milyen lapos? Pedig alapból milyen jó volt?
Ezen a ponton talán érdemes lassan bevetni a whiskey-t. Elsőre az alap sörrel, hátha sikerül a hordóérleltet újra alkotni. De ha mégsem, legalább jobban megérteni. Ez utóbbi össze is jön. A száraz, tiszta csokira ráépül egy alkoholosan édes, szenesen kesernyés, ázott gabonás réteg. Annyira, hogy majdnem el is nyomja, de ezt nem hagyjuk, újabb sörkorttyal teszünk rendet. A csípős szesz még mindig kilóg a hordós Bagolyhoz képest, de most majd megkapja ez is a kihívást. A sör-whiskey-sör váltások sokkal simábbak a közös ízek miatt. Nagyon csúnya berúgásokat ígér ez a trükkös, finom átmenet. Úgy el lehet kóstolgatni egy hatos pakkot meg egy üveg whiskey-t, hogy végig csak az ízek megfejtése jár a fejünkben. A vége után meg a teljes sötétség. Nos, ilyenkor indulnak a gemenci baglyok vadászni.